Peter’s recepten

Peter hield erg van eten én kokkerellen.

Beruchte hapjes die hij vaak en graag maakte:

  • oliebollen!
  • pannenkoeken
  • cake en tulband
  • appeltaart
  • zelfgemaakte frieten
  • ‘prutje’ (een soort saus met champignons, uien en paprika)

En later toen hij bij de ‘kookclub’ zat werden zijn recepten steeds culinairder! De amuses, soepjes, zelfgemaakte ravioli, wildgerechten, etc, kwamen steeds vaker op tafel!

Zijn motto was: “Toet moet!” Dus ook de nagerechten kwamen in grote hoeveelheid en grote variatie op het bord van zijn gasten!

Met dank ook aan zijn vele ‘connecties’ die hem voorzagen van lekkere ‘ingrediënten’!

Hét recept voor +/- 80 oliebollen

ingrediënten:  3 kilo bloem, 3 liter melk, 225 gr verse gist, 2 kilo Goudreinetten (geraspt), 4 zakjes rozijnen, 4 zakjes krenten (geweld en daarna droog gedept), 2 eetlepels zout, 4 eieren.

bereiden: doe de bloem in een grote schaal (of teil), toevoegen gist (wat is aangemaakt in wat lauwe melk), eieren toevoegen, door elkaar roeren en rest van melk toevoegen. Daarna rozijnen, krenten en appel er door roeren. Zout toevoegen. Deeg minimaal 1 uur laten rijzen met natte theedoek over de schaal en bij constante warme temperatuur (bijvoorbeeld op een kachel of voor de oven). Evt. na 30 minuten nog een keer roeren.

Daarna oliebollen bakken in zonnebloemolie (ongeveer 170 graden). Laten uitlekken op keukenpapier alvorens te serveren.

In 2003 heeft Peter meegedaan aan een kookworkshop waarbij hij heerlijke appeltaartjes heeft gemaakt. Hieronder het recept:



Heeft u nog een lekker recept van Peter thuis liggen? Dan zouden we die graag ontvangen om hier te delen.